Over ons – SponsorKliks

Over ons

Met het aanmelden bij SponsorKliks laat je zien dat je Club onbekend een warm hart toedraagt.

Zeker ook op financieel gebied, je bent immers geïnteresseerd in hoe het maandelijkse transactie-overzicht van Club onbekend eruit ziet.

We hopen dat je net zo enthousiast bent over ons gratis sponsorconcept als wij en wellicht vind je het dan ook leuk om te weten wie er achter het SponsorKliksconcept zit en hoe het idee is ontstaan.

Het was november 2011 dat wij, Menno de Vries en Arno Kensen, elkaar spraken in de kantine van de Haarlemse voetbalvereniging HFC EDO.

Menno vertelde dat hij was benaderd door de school van één van zijn kinderen om met zijn toenmalige bedrijf Dinnersite te adverteren in het schoolkrantje. Dit kostte hem € 10 voor het gehele schooljaar. Menno was enigszins verbaasd over het feit dat de school zoveel moeite deed voor zo’n klein bedrag.

Op een gegeven moment ging het gesprek over een idee dat Menno had voor zijn reserveersysteem voor restaurants.

Restaurants betaalden namelijk € 2,00 bij elke reservering via de website van Menno. Menno, op dat moment directeur (en oprichter) van restaurantgids Dinnersite, kwam daarop
met het volgende briljante idee.

Menno zei: “Als scholen en waarschijnlijk ook (sport)verenigingen al blij zijn met relatief kleine bedragen dan heb ik wellicht een interessant idee.

Als deze scholen en verenigingen nou eens een Dinnersite-banner op hun site zouden zetten en leden reserveren via die banner een restaurant, dan ontvangt de club € 1,00. Ik draag dus 50% van mijn inkomsten af aan de club in ruil voor promotie van mijn reserveringssysteem.”

“De vereniging/school heeft er dus baat bij dit aan de leden, supporters en overige betrokkenen te melden omdat de vereniging er dan ook (financieel) beter van wordt.”

Wat leuk is om te weten is dat Menno al in 1996, toen internet nog totaal geen gemeengoed was, met Dinnersite was begonnen. Als bijbaan naast zijn studie economie hield hij zich bezig met internet businessmodellen.

Om het idee van een reserveersite te testen ging hij op de fiets langs restaurants in een groot aantal binnensteden, wat uiteindelijk resulteerde in de grootste restaurantgids van Nederland.
Je kan Menno dus een internetondernemer van het eerste uur noemen.

Toen Arno zijn geniale idee aanhoorde was hij gelijk enthousiast en zag direct de enorme potentie ervan. Maar ook dat het niet alleen voorbehouden zou moeten zijn voor restauranthouders.

Arno’s achtergrond lag juist in e-commerce en affiliatemarketing en zag een welkome, versterkende aanvulling op het idee van Menno.

Arno zei: “Wat een briljant idee, maar waarom voeg je daar ook niet Wehkamp, Bol en Booking en alle andere webwinkels aan toe? Zij betalen immers ook een commissie uit aan diegene die een klant aanbrengt.”

Menno had daar (nog) niet aan gedacht. Hij was bezig zijn eigen bedrijf uit te breiden en te optimaliseren.
En had daar een heel goed plan voor!

Maar zijn primaire focus was het faciliteren van restauranthouders en ervoor te zorgen dat ze een mooie “web presence” hadden, zoals dat zo mooi heet.
Andere mogelijkheden buiten de restaurantbranche hadden geen prioriteit.

Met Arno’s idee erbij had je het niet alleen over restaurants reserveren, maar ook over online aankopen bij allerlei webwinkels en online (vakantie)boekingen.

Het was al snel duidelijk dat onze missie als volgt zou moeten klinken. Van alle online bestedingen (veelal profitsector) de non-profitsector mee laten profiteren! De online uitgaven zijn enorm en groeien elk jaar weer. Hoe mooi zou het zijn om daar ook de (sport)verenigingen en stichtingen van mee te laten profiteren?

In 2019 was de online omzet meer dan 28 miljard euro! Als we met z’n allen daar maar een klein percentage van zouden kunnen meeprofiteren, dan is waarschijnlijk elke vereniging gelijk uit de financiële zorgen! Elke vereniging zou een prachtige kantine hebben, moderne kleedkamers en wellicht personeel in dienst om de gaten op te vullen die niet door vrijwilligers opgevangen kunnen worden.

Wanneer we maar 1 promille van deze omzet via SponsorKliks zouden kunnen laten lopen hebben we het dus al over een bedrag van € 28 miljoen! Daar kunnen we heel wat non-profits een plezier mee doen.

Overigens zat Arno zelf ook relatief vroeg in de internetbusiness. In 2000 werd hij gevraagd om bij Vuurwerk Internet B.V. tot het management toe te treden. Vuurwerk Internet was op dat
moment de grootste domein- & hostingprovider van Nederland.

Tot 2003 heeft Arno in het management team van Vuurwerk Internet B.V. gezeten tot hij voor zichzelf begon en zijn eerste webwinkel startte.

Zodoende kwam hij ook al snel in aanraking met het fenomeen affiliatemarketing. Vandaar ook dat Arno gelijk de potentie zag die webwinkels zouden kunnen vormen voor het nieuwe sponsorconcept.

Menno zijn reactie was even enthousiast als resoluut:
“Waarom doen we het niet samen? We verzinnen een nieuwe naam,
bouwen een nieuwe website en richten een nieuw bedrijf op.”

Na enkele brainstormavonden in Menno’s huis (boven het kantoor van Dinnersite) hadden we besloten dat ons nieuwe concept SponsorKliks ging heten.

Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Het sponsorconcept van SponsorKliks is sinds dag één succesvol te noemen en is met inmiddels meer dan 8.000 (sport)verenigingen, stichtingen en overige non-profits, veruit het grootste loyalty cashback-programma van Nederland.

Toch is onze missie nog lang niet klaar. SponsorKliks moet een niet weg te denken “sponsorfenomeen” worden, dat door elke non-profitorganisatie zou moeten worden omarmd. Daar gaan
we ons hard voor maken!

Tot slot, zodat je ook weet welke naam er bij welk gezicht hoort… 🙂